lördag 6 augusti 2011

För er som vill veta mer om Alva:

Emma:

Det blev inget guld igår. Vi var i en skog utan guldhav igår. Och blåbären växte så glest att det inte kändes som någon idé att plocka dem heller. EN ynka liten kantarell hittade jag, så det blev inga kantarellmackor för oss igår. Vi får väl köpa istället.

Det går sådär med att sluta med nattamningen. Alva äter fortfarande 1-2 gånger per natt. Annars går det mesta av maten bra, i alla fall den hEmmagjorda  - köpematen finns det ett par som hon ratar. Favoriträtten är nog Thaigryta med kyckling och gammal hederlig spaghetti och köttfärssås. Frukt är fortfarande sådär, ibland går det att få i henne katrinplommonpuré, banan gillas ju förstås. Men det ska vara variation på maten också, det går inte att köra samma flera dagar i rad.

Alva vill inte göra något annat än att stå numera. Det ska stås från morgon till kväll och  hon börjar få in det där  med att förflytta sig utmed möbeln. Ibland släpper hon taget om bordet och står på egen hand, fast jag tror inte hon är medveten om det. Det är skojigt att riva ner allt som ligger på bordet, ibland följer hon efter och hamnar på golvet. Ibland fastnar hon med benet under soffbordet när hon ska resa sig upp, och då blir hon riktigt, riktigt arg.

Hon älskar när man säger "nej". Då garvar hon förtjust och gör om det hon inte fick göra. Hon har även fått en "busrynka" på näsan, hon skrynklar näsan när hon gör något bus. Hon älskar fortfarande musik och diggar numera till allt, även om Schni Schna Schnappi och The Arks Pantamera absolut är bäst. Det ska hända saker hela tiden, man kan inte göra samma sak för länge för då blir hon sur. Extra tråkigt är det att sitta fast i bilbarnstolen eller i barnvagnen. Hon är en hejare på att sätta sig upp, hon backar i magläge tills hon fastnar med benen och sätter sig.

Språket börjar bli varierat. Ibland låter det som hon pratar hela meningar, orden är visserligen på Alvaspråk, men intonationen stämmer. Det låter dock som hon säger "hej", "mamma", "pappa", "nä" och "vov" ibland. Hon skrattar när andra människor skrattar, och kan även skratta när hon hör någon gråta.

Sömnen går det sådär med. På dagarna funkar det bra, med i genomsnitt två långa sovstunder på cirka en timma. Hon somnar vid sex-tiden på kvällen, men vaknar minst två gånger under kvällen. Ibland går det att söva henne, ibland sitter hon vaken en halvtimma - timma. Äter lite gröt, får ett ryck där hon gör av med all energi hon har kvar.

Hon är bestämd, men väldigt, väldigt glad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar