lördag 3 september 2011

Morgonens första strålar



Emma:

... idag är det Alvas första "riktiga" namnsdag. Och vet ni, det var också den första gången Alva sa sitt eget namn! Det hände sig när hon lekte titt-ut bakom en bok, och jag ropade "Alva? Alva?" när hon gömde sig. Helt plötsligt hörde man där bakom boken, ett klart och tydligt Alva. Både jag och Bengt hörde det, så jag är ingen crazy mama som springer runt och inbillar mig en massa saker. Hon har visserligen varit på gång att säga sitt namn flera gånger, men det har mer låtit som "A-ba". Idag var det ett klockrent "Alva", även om det lät lite som "Al-wa".

Snart får hon till lampa också. Det låter fortfarande som "m-pa", men hon älskar lampor och så fort hon ser en åker pekfingret upp ackompagnerat till ett "m-pa".

Det där pekfingret, förresten, kör hon stenhårt med. Som om hon söker ord för allt i hennes omgivning pekar hon hejvilt åt alla håll och kanter som om hon vill att man ska säga vad det heter. Kommer hon bli en lite pratkvarn, måhända?

Kvinnonamnet Alva är en femininform av Alf och har bara använts i Sverige sedan 1845. Namnet var populärt på 1910-talet, men inte alls i nivå med den modevåg som namnet haft de senaste 10 åren.31 december 2005 fanns det totalt 9 498 personer i Sverige med namnet Alva 7 204 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 920 flickor namnet, varav 769 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 september, (1986-1992: 18 september, 1993-2000: 21 juni).

Som nordiskt kvinnonamn kommer det från Alf som betyder "alv". Det har även betydelsen "Alv-armé". I de flesta andra länder, särskilt de latinamerikanska och arabisk-talande, är namnet unisex och stammar från latin eller hebreiska och har då innebörden "vit"/"ljus" alt. "ljushyad" och "upphöjd"/"uppsatt". På spanska likställs namnet med Alba och betyder då "morgonens första strålar"/"soluppgång".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar