onsdag 1 februari 2012

Liten blir större



Emma:

Alvas utveckling är inte lika uppenbar längre. Ena dagen har hon lärt sig nya ord, andra dagen har hon glömt dem. Sen kan hon dem igen. Men nu säger hon pappa på riktigt i alla fall, även om det råder lite förvirring huruvida mamma är pappa, pappa är pappa, mamma är mamma eller om pappa är mamma. "Hej" sitter lite bättre, förr sa hon "hä", nu är det ett klockrent "häj". "Den" används frekvent om det mesta. När hon svarar i telefon, vilket hon gör tjugo gånger om dagen, svarar hon "awa" vilket är hennes form av "hallå". "Katt" säger hon ibland, men oftast så blir det "ka-ka", "grrr" är hund, "brrr" betyder kallt, "aj" betyder varmt, "kaaa" är alla former av fåglar, men även bebisar och dockor. "Bil" har hon sagt ganska många gånger, även om "brum-brum" oftast får symbolisera bilar.  När något är slut eller borta slår hon ut med händerna, vill hon sjunga "imse-vimse-spindel" trycker hon pekfingrarna mot varandra - i övrigt kan hon nästan alla rörelserna, även om hon kör dem i en speedvariant. Imse-vimse-spindel-rörelserna funkar till de flesta sånger, tycker Alva. "Bil" har hon sagt ganska många gånger, även om "brum-brum" oftast får symbolisera bilar.

Idag klättrade hon upp och ställde sig på tv-bänken. I övrigt är hon en hejare på att springa, gå sidledes och baklänges, liksom att gå i stora skor. Gärna morfars.

Hon kan äta själv med gaffel, men ibland vill hon ha hjälp att sätta på maten på gaffeln. Hon kan ta näsdroppar själv och vill alltid hjälpa till med att borsta tänderna. Att dricka själv ur pipmugg tycker hon är jätteroligt, men hon har inte fått till det med vanligt glas än.Idag lyckades hon ta på sig en mössa helt på egen hand, och hon kämpar hårt med att få på sig strumporna. Hon förstår nästan allt man säger till henne, och hon förstår när man ger henne instruktioner. Oftast följer hon instruktionerna, om man inte säger något om blöja eller byxor, för då sticker hon iväg så långt hon kan och skriker av lycka när man jagar henne.

Hon har fortfarande inget som helst tålamod och blir vansinnig ögonblickligen om något går fel. Då kastar hon allt hon kommer åt att kasta iväg, eller biter det hon blir arg på. Vi ser verkligen fram emot hennes trotsålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar