onsdag 13 juli 2011

Vardagslyx

Välfriserad

Emma:

Som bebisförälder finns det små, små enkla vardagssysslor som man tidigare inte begripit att uppskatta som idag hör till något man kallar lyx. Självklart var man förberedd på att man kanske inte kunde sitta och spela dator eller tv-spel åtta timmar i sträck utan att titta upp den dagen man fick barn. Och det där med att gå ut och festa eller göra impulsresor till Tyskland för att inhandla alkoholhaltiga drycker insåg man ju att man inte kunde räkna med längre. 

Det här blogginlägget till exempel började jag skriva halv åtta i morse, och nu är klockan tolv timmar senare. Sju rader på tolv timmar. Men så är det när man har annat här i livet, man hinner inte göra klart allt inom önskat tidsperspektiv. 

Begreppet långdusch myntas när man får barn. Man tvättar håret och tvättar kroppen så snabbt man kan, när schampot är ursköljt stänger man av och kliver ur duschen. För man ska vara glad och tacksam över att man fick duscha överhuvudtaget, eller att man faktiskt fick skölja ur schampot den här gången. Långdusch blir alltså vardagslyx. 

Och innan man fick barn begrep man inte att uppskatta att man kunde sitta ner och äta middag tillsammans - varm mat - , vilket idag inte är en självklarhet. Att ställa sig och göra extra gott och göra sig till med långkok eller trerätters är att bädda för besvikelse, för man har ingen aning om huruvida man får förtära det på egen hand alternativt i kallt tillstånd.

Eller se en film utan avbrott. Eller gå sista promenaden med hundarna tillsammans. Eller kunna gå förbi tomatplantorna på balkongen utan att ett litet busfrö sliter tag i den och försöker demolera den i bitar. Detta öde mötte nämligen lavendeln. 

Det börjar bli dags att jobba med sömnen. Vi behöver kunna vara lite friare och slippa riskera kvällar med bebis sovandes på magen. Vi måste jobba med att hon kommer till ro på egen hand. Det gick ju jättebra i början, men havererade när hon blev sjuk första gången, efter det har vi aldrig kommit i fas. Bengt och jag behöver tid med varandra, ensamma. Det är vardagslyx, det! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar